Porten til verden – DFDS i 150 år

dfds hjemmeside

I december 2016 er det 150 år siden, at etatsråd C.F. Tietgen tog initiativ til at etablere Det Forenede Dampskibs Selskab – forkortet DFDS. Det markerer Værftsmuseet med en særudstilling Porten til verden – DFDS i 150 år.

Porten til verden – DFDS i 150 år beskriver udviklingen i DFDS flåde gennem rederiets 150 års levetid. DFDS blev i det 20. århundrede et af Danmarks førende rederier. DFDS havde et rutenet, der omfattede regelmæssig fragt- og passagertrafik fra København til en lang række danske provinshavne, og udenrigstrafik både til USA, England, Norge Island og Færøerne.

Værftsmuseet har valgt at markere DFDS-jubilæet, dels fordi DFDS var ejer af Helsingør Værft i 50 år, og – ikke mindst – fordi DFDS var den suverænt største kunde igennem årene.

På jubilæumsudstillingen kan du opleve modeller og tegninger af skibe leveret fra Helsingør, men også fra andre værfter i ind- og udland. Der bliver lejlighed til et blik ind i fremtiden med tegninger af de seneste ro ro-skibe, som DFDS har fået udviklet.

Herudover viser udstillingen et antal af DFDS’s plakater. Der blev i årenes løb udformet et stort antal plakater som reklame for rederiets ruter, og mange af disse plakater er rene kunstværker.

Du kan se effekter fra nogle af de ældre skibe – blandt andet bestik og service fra de store Amerika-både, som rederiet havde i 1920’erne og 30’erne, hvor ikke mindst mange emigranter tog turen til USA, samt et sjældent udvalg af menu- og vinkort, som viser, at man kunne nyde en endda særdeles fin forplejning på rederiets passagerskibe.

Udstillingen kan ses fra 8. december 2016 til 2. november 2017