Museerne Helsingør - Årbog 2018

Årbogen er nu til salg. Det er en smukt illustreret bog på 132 sider, hvor forsiden er prydet af søofficeren J.J. Bruun, malet i 1757 i sin røde og blå uniform med gyldne sløjfer.

Bogen rummer, foruden museernes årsberetning, seks artikler, der både tids- og emnemæssigt dækker bredt. I bogen kan man bl.a. læse om helsingoranernes livsvilkår, mens pesten rasede i begyndelsen af 1700-tallet, og om "Dagligdag og brudefærd i parykkernes tid, en artikel, der bygger på søofficeren Peter Schiønnings efterladte papirer, særligt fra perioden 1770-1772, hvor Schiønning opholdt sig meget i Helsingør.

I bogen findes også en artikel om Francisco de Mirandas besøg i Helsingør i 1787. Miranda var født i Venezuela og kendt som venezuelansk frihedshelt, men endte sit liv i spansk fængsel. Desuden findes også en artikel om noget helt samtidigt, nemlig "Undtagelsen" der markerede 75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943.

Årbogen kan købes på Bymuseet og på Flynderupgård Museet og koster 175,- kr.

Medlemmmer af Museumsforeningen får bogen gratis. De som ikke fik den ved den sidste generalforsamling, kan afhente deres eksemplar på Bymuseet.

søofficeren J.J. Bruun malet i 1757

Kom med når vi fejrer 1-årsdagen for Nationalpark Kongernes Nordsjælland

1-årsdagen for Nationalpark Kongernes Nordsjælland fejres med 7 forskellige oplevelser i naturen. En af oplevelserne; Besøg Skovens Skatkammer, finder sted i Egebæksvang Skovbryn ved Flynderupgård lørdag den. 25. maj kl. 11 - 14.   Se mere HER.

100 året for indsættelsen af Helsingørs første folkevalgte borgmester -

Peder Christensen

Den 1. april 1919 blev Peder Christensen folkevalgt borgmester i Helsingør. En post han varetog i 27 år, fra 1919-1946. 100 året for indsættelsen af "Kng Peder", som han blev kaldt, markeres ved en række offentlige aktiviteter, Alle er velkomne.

kong peder programJB2 page 001

kong peder programJB2 page 002

De gjorde det - ny udstilling på Flynderupgård

Da 75-året for redningen af de danske jøder blev markeret i oktober sidste år, var udstillingen ”De gjorde det” en af de aktiviteter, foreningen ”Undtagelsen” satte i scene. Udstillingen vises nu på Flynderupgård fra 15.3. til 2.6.2019.

Udstillingen er en hyldest til de lokale fiskere og andre, der over få dage i oktober 1943 satte alt ind på at redde deres jødiske landsmænd fra tyske koncentrationslejre. Alene fra Snekkersten og Skotterup lykkedes at bringe 700 jøder over Øresund til det frie Sverige.

Udstillingen består af historier, biografier, billeder, genstande, bøger og dokumenter, der belyser de spændte dage i oktober 1943. Og som noget særligt vises en helt ny film om ”Redningen”, den stemningsfulde dramatisering på Skotterup Strand, hvor over tusind mennesker den 5.10.2018 om aftenen oplevede, hvordan det kunne være foregået netop dér for 75 år siden. Ikke alle kunne dengang se og høre lige godt, så nu er muligheden for igen at opleve denne særlige begivenhed.

de gjorde det

Arrangementer i Spisestuen

Sushi, pizza, tacos, tapas…..Vi elsker udenlandsk mad og nye retter. Men kender du maden og de gamle opskrifter fra dine bedste- og oldeforældres tid?

Spisestuen på Flynderupgård sætter i foråret ekstra fokus på de gamle opskrifter fra 1900 tallet. Vi har inviteret den lokale kogebogsforfatter Hannah Lund til et samarbejde, der er mundet ud i en række arrangementer i Spisestuen.

Hannah Lund har udgivet kogebogen ”1900 til bords”. En kogebog der er fyldt med gamle opskrifter, og giver et tidsbillede af maden og spisevanerne samt et indblik i hvordan kvinder i Danmark tilberedte mad fra 1902 til ca. 1970.

Læs mere om arrangementernee her

Hannah Lund 1900 Til bords web2